Cal Romesco

Vins de taula

Vins de taula
Divendres, 31 de Gener de 2020 « tornar

Hola, a Cal Romesco tenim vins, caves i licors, en aquest article ens centrarem en els vins de taula per saber-ne una mica més enllà de si es negre, blanc o rosat, es un tema molt extens però us ensenyem lo basic.

El vi, es una beguda alcohòlica de raïm fermentat.

Es bo pel sistema cardiovascular, es antioxidant, aporta fòsfor i potassi i prevé enfermetats pulmonars, PRES AMB MESURA.

La graduació d’alcohol, sovint va entre 11º y 14º i pot venir representat tant en graus “º” com a “%Vol”, no es aconsellable prendre’l durant l’embaràs. La gran majoria dels vins porten sulfits, aquests es fan servir com a conservant per prevenir l’oxidació al igual que molts aliments, seria l’equivalent al conservant (e220). La manera òptima de guardar el vi, es amb l’ampolla de manera horitzontal, ja que en aquesta posició el suro impedeix millor l’entrada d’oxigen, a mes, la temperatura ideal es de 14º.

Els vins poden separar-se en 4 blocs:

  • De taula: negre, blanc i rosat
  • Espumosos : que generen escuma
  • Fortificats : que tenen alcohol afegit
  • Altres classificacions

Podem seleccionar un vi per diferents característiques:

AMB QUE L’ANEM A ACOMPANYAR:

S’ha d’evitar el vi prenent all, vinagre o menjars amargs, ja que deteriora el sabor significativament.

Maridatge del vi:

Vi negre: Verdures a la planxa, formatge curat, pa o pastes, carn blanca, vermella o curada.

Vi blanc: Amanides, verdura a la planxa, peix magre o gras, formatge tendre, pa o pastes, carn curada o blanca i postres.

Vi rosat: Formatge curat, pa o pastes, peix gras i carn blanca.

 

PER EL TIPUS DE RAÏM :

A Espanya s’hi cultiven 235 tipus diferents de raïm per fer vi, els mes comuns i les seves localitzacions son els següents:

  • Ull de llebre : mes conegut com a “tempranillo”, pot ser cultivat arreu del territori.
  • Bobal : València
  • Garnatxa : Catalunya, Madrid, Granada, Toledo, Saragossa i La Rioja.
  • Carinyena : Aragó.
  • Monestrell : Catalunya, Llevant i Albacete.
  • Morastell : Navarra i la Rioja.
  • Mencía : Astúries, Santander, Lleó i Galicia.

 

PER LA QUANTITAT DE SUCRE: Aquesta dada no surt a l’ etiquetat, però es pot trobar la informació a la web del productor (fitxa tècnica).

  • Vi sec: inferior als 5g de sucre per litre
  • Vi semisec: entre 5g/l i 15g/l
  • Vi abocat: entre 15g/l i 30g/l
  • Vi semi dolç: entre 30g/l i 50g/l

 

SI ES JOVE, CRIANSA O RESERVA:

La diferència es el temps de maduració, fermentació i embotellat abans de sortir al mercat. T’has de preguntar si t’agrada mes aromàtic o mes amarg i sec al paladar.

  • JOVE: La vinya es jove i el procés es ràpid, això fa que el vi sigui mes aromàtic, es el que diuen els entesos “afruitat”.
  • CRIANSA: Es guardat 6 mesos en barrica i 6 mesos en ampolla abans de sortir al mercat, es mes amarg i sec.
  • RESERVA: Es guardat 12 mesos en barrica i 12 mesos a l’ampolla abans de sortir al mercat, es mes amarg i sec que el criansa.

 

Si us agrada el vi aquí teniu lo basic per començar, a Internet hi ha multitud d’informació de blogs i informació dels productes, es un mon extens per explorar.


« tornar
 
Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els teus hàbits de navegació. Si continues navegant considerem que acceptes el seu ús.
OK  |  més detalls